FAKTA OM

Vad är torr hud?

Vattenhalten i huden måste vara högre än 10 % för att den ska kännas och se normal ut. Torr hud är konsekvensen av minskat vatteninnehåll i hornlagret och då blir huden torr, fjällig och sträv. Hudbarriären som behövs för att hålla huden fuktig består av oliks sorters fetter och dessa behövs för att behålla vattenhalten i huden. Återfuktningen av huden består i att barriären repareras, att fukten tillförs från underhuden och att fetterna börjar att nybildas. En vattenhalt på 20-35 % anses ge överhuden normal mjukhet och spänst.

Varför får man torr hud?

Torr hud uppstår av flera orsaker – tvättning med tvål och kontakt med olika lösningsmedel som båda löser ut fetter och skadar hudbarriären. Torr luft vintertid, när fukthalten är låg är en annan orsak till torrhet i huden.  Hudsjukdomar som atopiskt eksem t. ex., är en annan anledning där hudens egen återfettning är försämrad.

Hur behandlar man torr hud?

Torr hud kan behandlas med olika preparat för att hjälpa till att bygga upp hudbarriären och återge huden dess optimala vattenhalt. Återfuktande krämer (moisturizers) hjälper till att skapa en miljö där hudbarriären kan repareras och förhindras att släppa ut vatten, men tillför i sig inte vatten till huden,  Mjukgörande (emollients) verkar genom att fylla ut mellan de torra cellerna i hornlagret och på så sätt skapa en tätare yta för att förhindra vattenförlust, men även för att ge en slät och mjuk yta , men den effekten är kortvarig. Flera ämnen kan ha både återfuktande och mjukgörande egenskaper.

Tre viktiga ämnen som används vid behandling av torr hud är petrolatum, glycerin och dimeticon i första hand som återfuktare men har även mjukgörande egenskaper.

 

Tillsats av ceramider, som är naturligt förekommande i fetterna i överhuden och är av vikt vid reparationen av hudbarriären, är vanligt för att öka effekten på krämerna. En annan  betydelsefull ingrediens, också naturligt förekommande är urea, eller karbamid. Den gör att cellernas vattenbindande förmåga ökar. Oftast finns den i en halt av 3-5 % i olika beredningar. Den kan ibland svida på trasig hud men oftast inte.

Hur undviker man torr hud?

Problem med torr hud kan bemötas på olika sätt. Ett är att undvika alltför mycket tvättande och duschande, vilket ibland kan vara svårt i praktiken. Man bör också skydda sig mot uttorkande ämnen som lösningsmedel, t ex i arbetslivet. Torr hud vintertid pga torr inomhusluft kan också ge problem. Vissa former av eksem kan utvecklas på basen av detta. Personer med eksembenägenhet måste vara särskilt noga med återfuktning och man vet att det kan förhindra nya utbrott av eksemen.

 

Som behandling av torr hud och för att undvika irritation, inflammation och eksem rekommenderar vi frekvent behandling med återfuktande och mjukgörande beredningar. I första hand lotioner för ansikte och kropp. På mer torra partier fetare och mer ockluderande krämer. Ett bra sätt att undvika uttorkning vid daglig hygien som bad och dusch är att använda en duscholja som rengör utan att kladda och som efterlämnar en behaglig och återfuktad hud.

Populära paket för behandling av torr hud

Senaste inlägg om torr hud

Läs det senaste om torr hud och ställ frågor till våra dermatologer

Populära produker för behandling av torr hud