FRI FRAKT ÖVER 199:- | MER RABATT JU MER DU HANDLAR

Felaktiga råd om solkräm?

solskydd

I Svenska Dagbladet från den 9 mars går två läkare – en gynekolog och en onkolog – till storms mot vad man anser vara felaktiga råd beträffande användning av solkräm – som gör att människor förleds att tro att användande av solskyddskräm gör att man kan ligga i solen längre, det vill säga sola aktivt utan oro för skador. Man menar också att en ”starkt kommersiell krämindustri” stödjer den uppfattningen.

Artikelförfattarna gör också  det halsbrytande förmodandet att solkrämsanvändningen är en ”etablerad riskfaktor” för melanom i Sverige! Länk till artikeln här.

De solskyddsråd som nu ges, inte minst av oss hudläkare, är att:

– upphöra med ”aktivt” solande

– använda solskydd på delar av kroppen som inte kan skyddas av kläder när man vistas i sol längre stunder som t ex vid utomhusarbete, friluftsliv, vistelser i soliga klimat, sportutövning. Allt för att inte bränna sig.

Solskyddskräm har verkligen en plats i arbetet med att minska på risken för utveckling av solorsakade tumörer och då gäller det inte bara maligna melanom utan även övriga tumörer som basaliom, skivepitelcancer och dess möjliga förstadier – aktiniska keratoser.

Slutsatsen måste fortfarande bli:

  1. Sluta att sola ”aktivt” – inte ens med solskyddskräm!
  2. Använd rikligt med solskyddskräm (spf 30,50) på oskyddade områden i vistelse i solen. Den ska i n t e användas för att kunna ligga längre i solstolen!

 

Curt Skoglund

Hudläkare

Curt Skoglund

Vi svarar gärna på dina frågor om Blogg om hudvård

Har du besvär av någon hudåkomma svarar vi gärna på dina frågor.

Lämna en kommentar