FRI FRAKT ÖVER 199:- | MER RABATT JU MER DU HANDLAR

Uv-Index

UV-index vad är det?

UV-index är ett mått på styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning när den är som intensivast under dagen. Vanligen inträffar detta när solen står som högst, det vill säga mitt på dagen. Lågt UV-index innebär låg UV-strålning och därmed mindre risk för skador. Under sommaren är UV-index i Sverige vanligen 4-7 och under den mörka årstiden (nov-feb) under 2. Beroende av att ozonskiktet i genomsnitt tunnas ut under sommaren finns en förskjutning mot dagarna efter sommarsolståndet. Månaderna kring vintersolståndet står solen så lågt i Sverige att UV-strålningen är mycket låg. Men på senvintern och med snötäckt mark kan UV-index nästintill fördubblas eftersom snö reflekterar UV-strålningen effektivt. Då gäller det att undvika att bränna sig. Även sand reflekterar en del ljus*.

Se gärna den här kortfilmen presenterad av SMI, om att "möta vårsolen" på rätt sätt! Länk till filmen här!

Det bästa sättet att skydda sig mot uv-strålning är som vi alla vet att skydda sig med hjälp av uv-kläder och solskydd med högt spf (minst 30). Smörj mycket och återapplicera ofta! Skyddet solkläder ger mäts i UPF, vilket står för “Ultraviolett Protection Factor”. Det är en internationell standard vilken klassificerar textiliers förmåga att blockera UV-strålning. Ett värde på 50 UPF innebär att 1/50 (2%) av UV-strålarna kan ta sig igenom materialet. 98% blockeras alltså och det är det högsta värdet som kan uppnås i textilier. Som jämförelse räknar man med att ett vanligt bomullstyg har ett värde på ungefär 7 UPF. Du hittar våra solkläder här!

Tips! UV-strålning färdas också en bit ner under vattenytan, så du är inte skyddad bara för att du håller dig i vattnet! Uv-kläder är ett mycket bra alternativ om du badar mycket. Då slipper du återapplicera solkräm lika ofta.

Curt Skoglund

Vi svarar gärna på dina frågor om Fråga doktorn!

Har du besvär av någon hudåkomma svarar vi gärna på dina frågor.

Lämna en kommentar