FAKTA OM

Acne karaktäriseras av tilltäppta talgkörtlar och efterföljande inflammation. Det är ett tillstånd som är vanligt under tonåren men kan obehandlat sitta i flera år efteråt. Det är de tilltäppta talgkörtlarna som kallas pormaskar, eller comedoner. De är antingen svarta (blackheads) eller vita (whiteheads)

Varför täpps porerna igen? Det beror på ökande hormonnivåer under tonåren som ökar talgbildningen och att förhorningen i talgkörtelns utförsgång ökar. Varför blir det inflammation? Acnetypiska bakterier växer till i den tilltäppta talgkörteln och ger rodnad, ömhet och varbildning, det man i dagligt tal kallar finnar. Ofta kommer akne i ansiktet, på bröstet och på ryggen där talgkörtlarna är större än på andra delar av kroppen. Akne beror inte på dålig hygien. Det går att bli av med akne, även om det kan ta lite tid.

 

 

Hur kan jag behandla själv?

Du kan inte hindra att akne bildas eftersom både hormoner och ärftlighet spelar in. Men det finns en del du kan göra själv för att minska besvären.

I första hand genom att lösa upp pormaskarna och sedan att reducera antalet bakterier med syfte att läka inflammationen.
Du kan börja att förebygga och behandla genom att använda något av många receptfria preparat som finns att skaffa. Aktiva substanser är salicylsyra som löser pormaskar, bensylperoxid som också löser pormaskar och reducerar antalet bakterier.
Preparat som innehåller varianter av A-vitamin (retinol t ex.) normaliserar förhorningen och därmed tilltäppningen i porerna.
Om inte dessa förstahandspreparat inte räcker bör man söka läkarhjälp för att få bedömning och råd om receptbelagda behandlingar.
Det är viktigt att behandla aktivt och tidigt för att slippa acneärr i framtiden.

Tvätta huden som vanligt

Akne har ingenting med oren hy att göra. Därför hjälper det inte att tvätta sig extra mycket. Det räcker att tvätta morgon och kväll. Du kan använda en mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy, gärna utan parfym.

 

Kläm inte

Kläm inte på inflammerade talgkörtlar, eftersom den kan skadas och inflammationen bli värre. Du ska inte heller själv sticka eller skära i en böld. Då ökar risken för ärrbildning.

Däremot rekommenderar vi en pormaskklämmare (eller comedonextraktor) för oretade, svarta pormaskar. Den hjälper till att öppna pormaskarna och minska på risken för inflammation. En sådan finns i våra acnepaket eller kan köpas separat.

Finns det mat som försämrar akne ?

Det är inte vetenskapligt bevisat att maten påverkar aknen. Om du ändå tycker att något du äter  försämrar din akne, ska kan du undvika det. Några generella råd om acne och kost finns inte.

Dölj med täckstift

Du kan använda ett särskilt täckstift som är anpassat för fet och finnig hy och på så sätt också punktbehandla.

Undvik feta och oljiga krämer eller salvor

Undvik feta krämer och oljor, eftersom de kan täppa till talgkörtelns mynning och förvärra aknen. Om huden blir torr kan du använda en fettfri gel för att återfukta huden.

Acnehud bör återfuktas för bästa resultat av behandlingen.

Sola försiktigt

Många tycker att aknen blir bättre under en solig sommar. Solen minskar i viss mån inflammationen i huden som aknen ger och solbrännan döljer en del av rodnaden.

Acneärr riskerar att bli pigmenterade om du solar för mycket och den pigmenteringen kan vara svår att bli av med.

Det är viktigt att välja en solskyddsprodukt som inte är fet. Fråga om hjälp med rätt produkt för din hudtyp.

Smink?

Eftersom acnen är så synlig tycker många att de vill sminka sig. Använd då vattenbaserat smink och t.ex mineralpuder, inte oljiga produkter som täpper till och kan försämra acnen.

Populära paket för Acnebehandling

Vad beror akne på?

Types of acne pimples. Healthy skin, Whiteheads and Blackheads, Papules and Pustules

Läkemedel, fukt och värme kan ge akne

Du kan få aknebesvär av till exempel

  • kortisonbehandling
  • läkemedel för psykisk sjukdom som innehåller litium
  • anabola steroider
  • arbete med olja, på den del av huden som kommer i kontakt med oljan
  • varm och fuktig arbetsmiljö
  • feta solkrämer.

Hormoner påverkar talgkörteln

I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen. Könshormonerna gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. Samtidigt ökar halten av en speciell aknebakterie i talgkörteln. När talgkörtelns nedre del blir inflammerad uppstår akne. Talgkörtlarna i ansiktet, på bröstkorgen och på ryggen är stora, och därför kommer akne oftare där.

Delvis ärftligt

Dina arvsanlag har en viss betydelse för om du får akne. Om din ena förälder har svår akne är risken större för att du också får mycket akne. Det är sällsynt att barn till föräldrar som inte hade akne i tonåren får svår akne.

Var tredje tonåring får besvär

De flesta ungdomar har någon gång akne. Flickor får akne tidigare än pojkar eftersom de kommer i puberteten tidigare. Var tredje tonåring mellan 12 och 17 år har så mycket akne att de kan ha nytta av någon typ av behandling. En liten grupp har en mycket besvärlig akne som försämrar livskvaliteten väldigt mycket.

 

Många kvinnor kan fortsätta att få akne tillfälligt före och under mens långt upp i vuxen ålder.

Senaste inlägg om Acne

Läs det senaste om Acne och ställ frågor till våra dermatologer

Populära produker för Acnebehandling