FAKTA OM

Hudens åldrande börjar tidigt men blir påtaglig först i medelåldern. Flera faktorer spelar in. Dels finns genetiska orsaker som styr och dessa är givetvis svåra att påverka. Hormonella faktorer har betydelse, när t ex hormonnivåerna sjunker hos kvinnor i övergångsåldern så minskar hudens spänst och lyster. Med tiden minskar också bindvävens elasticitet och underhuden blir slapp och grövre rynkor bildas. Omsättningen av överhuden förändras och de yttersta hudlagren lagras kvar allt längre vilket gör att huden samtidigt får en gulaktig och lite förtjockad karaktär.

Yttre faktorer bidrar också till att hudens åldrande påskyndas. Rökning bidrar till bindvävens förtunning - elastos. En annan betydelsefull påverkan är solen. Allt för mycket solande, särskilt utan solskydd, bidrar till att bindväven bryts ned, överhuden förgrovas ytterligare och man utvecklar bruna pigmenteringar.

Hur kan jag behandla själv?

Man kan påverka bindväven så att uttunningen upphör och att man får en uppbyggnad av bindväven genom att använda A-vitaminer i form av retinoider.  En av dessa är retinol som bland annat finns i preparat från Beauté Pacifique som har en unik patenterad lösning där man spjälkar molekylen till en s k retinol, så att den kan gå ner i bindväven, omvandlas till tretinoin och stimulera till uppbyggnad av bindväven.  Biverkan i form av irritation blir mindre än när man använder den större molekylen tretinoin. Dessutom blir överhuden något tunnare och hornlagrets tjocklek minskar vilket sammantaget ger en bättre lyster och smårynkor jämnas ut. .

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar kommer med tiden på all solexponerad hud, men är vanligast i ansikte och på armarnas sträcksidor och på underbenen. Man kan använda flera olika metoder för att minska pigmenteringen, peeling, frysbehandling, laser och olika typer av egenbehandling är några.

Egenbehandling med retinoider är en möjlighet. Retinoider bleker också pigmentfläckar på sikt. Det innebär att dessa preparat har effekt på två åldrandeprocesser.

Försiktighet med sol

Oförsiktigt solande ökar  bindvävsnedbrytningen, förgrovar huden och inducerar pigmentfläckar. Allt aktivt solande bör undvikas. Använd solskyddsfaktor vid vistelse i soligt väder.

Populära paket för behandling av åldrande hud

Senaste inlägg om Åldrande hud

Läs det senaste om Åldrande hud och ställ frågor till våra dermatologer