FRI FRAKT ÖVER 199:- | MER RABATT JU MER DU HANDLAR

FAKTA OM

Alla råkar ut för att huden åldras. Man märker det framför allt på att huden glir rynkig och slapp, den tappar sin elasticitet. Huden blir också tunnare och mer känslig. Orsaken till detta är framför allt genetisk. Till detta kommer pigmentförändringar i huden som har en tendens att tillta med åren.

Det finns också en typ av åldrande som framför allt beror på yttre faktorer som till exempel solexponering och rökning. Båda dessa leder till en förgrovning av huden som beror på en kraftig bindvävsökning, ett fenomen som kallas elastos.

Om man nu vill göra något, vad kan man göra? När det gäller elastos (förgrovning orsakad av t.ex. sol och rökning) är det viktigt att skydda sig för stark sol och sluta röka. Detta gör stor skillnad, särskilt i det långa loppet.

Det genetiskt programmerade åldrandet i huden kräver lite tålamod och långsiktighet vad gäller behandlingen. Att huden blir tunn och slapp beror på att bindvävslagret tunnas ut, något man kan mäta med ultraljud. Rynkigheten tilltar och elasticiteten minskar.

Hur kan jag behandla själv?

Man kan påverka bindväven så att uttunningen upphör och att man får en uppbyggnad av bindväven genom att använda A-vitaminer i form av retinoider.  En av dessa är retinol som bland annat finns i preparat från Beauté Pacifique som har en unik patenterad lösning där man spjälkar molekylen till en s k retinol, så att den kan gå ner i bindväven, omvandlas till tretinoin och stimulera till uppbyggnad av bindväven.  Biverkan i form av irritation blir mindre än när man använder den större molekylen tretinoin. Kan användas morgon och kväll. Skulle huden vara så känslig att den ändå blir röd får man gå ner till en gång om dagen.

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar kommer med tiden på all solexponerad hud, men är vanligast i ansikte och på armarnas sträcksidor och på underbenen. Man kan använda flera olika metoder för att minska pigmenteringen, peeling, kryo, laser och olika typer av egenbehandling är några. Egenbehandling med A-vitaminpreparat är en möjlighet.

Retinoider bleker också pigmentfläckar på sikt. det innebär att dessa preparat har effekt på två åldersprocesser. Återigen är Beauté Pacifique en stark kandidat som vi kan rekommendera. Dels den produkt som kallas Clinical Super 3 Booster som daglig användning, denna i kombination med Clinical Super 3 Exfoliator någon gång ibland.

Sola inte

Oförsiktigt solande ökar alltså på bindvävsnedbrytningen, förgrovar huden och inducerar pigmentfläckar. Allt aktivt solande bör undvikas, använd spf men lagom med sol bildar också nödvändigt D-vitamin.

Långsiktighet och tålamod

Den som regelbundet och under lång tid behandlar sig får bra resultat. Som hudläkare brukar vi se goda resultat.

Senaste inlägg om Åldrande hud

Läs det senaste om Åldrande hud och ställ frågor till våra dermatologer