FAKTA OM

Varför behövs solskyddskrämer?

I första hand för att förhindra utvecklandet av hudtumörer som sammantaget är den vanligaste cancerformen i Sverige idag. Solens ultravioletta (UV) strålar anses vara den helt dominerande orsaken till hudcancer.

Trots kännedom om denna utveckling så upplever de allra flesta solen som något gott och det är ju sant - den är ju förutsättningen för allt liv på jorden! Brunbrändhet har ju sedan länge uppfattats som tecken på hälsa och blekhet har ofta förknippats med sjukdom.

Solens ultravioletta (UV) strålar träffar oss under dygnets alla timmar, året runt. De kortvågiga (UVB) som ger solbränna varierar över dygnet och året medan de mer långvågiga (UVA) som påverkar underhuden, förekommer i samma mängd året om.

Ett bra solskydd ska ha hög faktor (SPF) och skydda både mot UVA och UVB

 

Hur använder jag solskydd?

Solskyddskrämer ska i första hand skydda huden från skadlig strålning och kan antingen absorbera strålningen (kemiskt skydd) eller få den att reflekteras bort (fysikaliskt skydd).

Solskyddskräm skall användas på ställen som inte skyddas av t ex kläder. Att smörja in kroppen för att ligga längre i solen är felaktigt, främst för att man riskerar att få för mycket strålning likväl eftersom det är svårt att få ett fullständigt skydd överallt. Det är viktigt att lägga på ett tjockt lager och med en bra sammansatt produkt behöver det inte kännas kladdigt.

Applicera på nytt efter bad - även om du använder en vattenfast kräm - eller om du svettas mycket.

Spädbarn ska inte utsättas för sol överhuvudtaget och till större barn rekommenderas kläder i kombination med vattenfast solkräm.

Villken faktor ska jag använda?

Hudfriska och de med ljus hud  som lätt blir röd bör använda faktor 30 eller 50 medan de som har eller haft cellförändringar enbart rekommenderas faktor 50.

De med mörkare hud och som inte bränner sig så lätt kan använda faktor 15-30.

Andra sidoeffekter av solen

Förutom att ge upphov till elakartade tumörer påskyndar alltför mycket sol hudens åldrande. UVA bryter ned bindväven så huden tappar sin elasticitet och blir slapp och rynkig. Den förgrovas däremot på ytan och ger ett väderbitet utseende. Dessutom framkallas bruna, bestående pigmenteringar.

D-vitamin

Sol behövs för att man skall bilda D-vitamin som är viktigt för benstyrka och för att minska risken för en lång rad sjukdomar, inte minst bröst- och tarmcancer.

Det finns tre D-vitaminkällor:

1.Solsyntes  2.Kost   3.Vitamintillskott

D-vitamin bildas snabbt - 20 minuter i solen räcker!

Livsmedel som fet fisk, t ex lax och sill innehåller rikligt med D-vitamin.

Kan man vara i solen överhuvudtaget?

Visst!  Det är viktigt att följa råden men har man en mörkare hud så tål man oftast mer sol. UVB mängden är lägre på morgnar och tidiga  förmiddagar , likaså sen eftermiddag och på sommaren kan man vara lite friare under dessa timmar.

Senaste inlägg om Sol och Solskydd

Läs det senaste om solskydd och ställ frågor till våra dermatologer