FAKTA OM

Oönskade, bruna pigmenteringar  i huden kan ha på flera orsaker.  Den vanligaste är långvarig och  frekvent solexponering.  Då bildas tunna bruna fläckar, oftast i ansiktet och på handryggar.

En annan orsak är inflammationer och skador som efter läkning ger en mörkare pigmentering i  huden.

Somliga kvinnor kan råka ut för hormonberoende pigmenteringar i samband med solexponering. Det kallas melasma eller kloasma.

 

 

 

Hur kan jag förebygga och behandla pigmenteringar?

Det bästa är förstås att helt undvika solen, men det är ju inte praktiskt möjligt. Hög solskyddsfaktor dagligen från vår till höst är ett sätt att reducera pigmenteringar. Vill man behandla redan uppkomna förändringar finns kemiska behandlingar som A-vitamin och andra blekande och lätt peelande substanser. Postinflammatorisk hyperpigmentering, t ex efter skada eller annan hudsjukdom kan vara svår att bleka eftersom pigmentet ligger djupare i huden. Vid en skada eller färskt ärr är det viktigt att skydda mot UV-strålar under hela läkningen för att minska på oönskad pigmentering.

Solskydd

Det viktigaste är förstås att inte vara i direkt sol. Om man exponerar sig är det viktigt att skydda sig med ett bra solskydd som både skyddar mot UVA- och UVB-strålning.

Vi brukar rekommendera solskydd med SPF-faktor (sun protection factor) på 50 till ansiktet och minst 30 till kroppen i övrigt.

Pigmenteringar hos mörkhyade

Pigmentering hos mörkhyade är vanliga och upplevs ofta som ett större problem än t.ex. rynkor. I sådana fall är det viktigt att använda mycket milda blekande medel eftersom att irritationen som kan uppstå under behandlingen kan leda till mer pigmentering.

Pigmentering efter skador eller inflammationer

Det är vanligt att ett skadat område blir lite mörkare när det läkt. Mycket av denna mörkare pigmentering kan försvinna inom ett år.

För att förebygga detta brukar man ge rådet att undvika sol på färska ärr eller skador i huden. Ett sätt är att använda hög solskyddsfaktor på dessa områden om de inte kan täckas av kläder.

Hypopigmenterade områden kan kamofleras med smink

Hypopigmenterade områden (ljusa, eller t.om. vita) efter skador kan man endast täcka med hudfärgad kräm, eller färga med pigmenterande lösning (recept hos läkare).

Senaste inlägg om Pigment

Populära produker för Pigmentbehandling