FRI FRAKT ÖVER 199:- | MER RABATT JU MER DU HANDLAR

FAKTA OM

Vad är rosacea?


Rosacea är en närmast kronisk, inflammatorisk åkomma som drabbar i huvudsak ansiktet och ibland ögonen. Den karaktäriseras av påverkan på blodkärlen och på hårsäckar och talgkörtlar. Besvären börjar oftast i tidig medelålder och är vanligast mellan 30 - 60 års ålder.

Hur behandlas rosacea?

Rosacea kommer och går i cykler och det finns ingen behandling som kan läka ut helt. Målet med behandlingarna är dels att dämpa skoven, dels att undvika sådant som kan utlösa besvären. Oftast används olika typer av antibiotikum , både lokalt i kräm samt i form av kapslar man tar. Dessa kräver läkarbedömning och recept. En typ av antibiotikum vid namn metronidazol kan köpas receptfritt. Svavelkräm har använts i många år och har en dämpande och underhållsbehandlande effekt. 

Hur känner man igen rosacea?

Rosacea har flera olika drag. Den karaktäriseras av vidgade blodkärl i pannan, kinder, haka och på näsan. Det ger den typiska rodnaden som i mer uttalade fall också uppvisar knottror (papler) och varplitor (pustler) . Ofta finns en svidande och brännande sensation i området. 
Rosacea har felaktigt kallats ”vuxenacne”’ men har inget att göra med acne. 

Kan jag behandla den själv?

Det finns ett flertal produkter som är lämpade för egenvård och som är anpassade för rosaceahy. Den ideala produkten ska dämpa rodnad, inte irritera, inte torka ut. Det är viktigt att rengöra huden - men försiktigt så att t ex tvål torkar ut och irriterar. En fettfri mjukgörare anpassad för rosaceahy är bäst, gärna kombinerad med en solskyddskräm dagtid under soliga perioder. 

Vad beror rosacea på?

Några helt säkerställda mekanismer finns inte , men man vet att upprepad solexponering kan bidra. Andra orsaker kan vara stress, alkohol, hettande mat. Man har också misstänkt att ett kvalster i huden, Demodex, kan finnas med som orsak till inflammationen.

Kan man använda smink?

Mineralbaserad make-up har visat sig fungera väl för rosaceahy. Gröntonade produkter gör rodnaden mindre synlig och det finns idag flera sådana att välja mellan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få
Fri frakt på din nästa order
Ange din e-postadress nedan
Ja, tack! Jag vill ha fri frakt.

Nej, tack! Jag vill inte ha fri frakt
close-link