FAKTA OM

Vad är rosacea?


Rosacea är en närmast kronisk, inflammatorisk åkomma som drabbar i huvudsak ansiktet och ibland ögonen. Den karaktäriseras av påverkan på blodkärlen och på hårsäckar och talgkörtlar. Besvären börjar oftast i tidig medelålder och är vanligast mellan 30 - 60 års ålder.

Hur behandlas rosacea?

Rosacea kommer och går i cykler och det finns ingen behandling som kan läka ut helt och för gott. Målet med behandlingarna är dels att dämpa skoven, dels att undvika sådant som kan utlösa besvären, som till exempel sol.

Det finns ett flertal receptfria preparat som har dämpande och skyddande egenskaper. En typ av antibiotikum i krämform vid namn metronidazol kan köpas receptfritt. Svavelkräm har använts i många år och har en dämpande och underhållsbehandlande effekt. Om inte lokal behandling med kräm hjälper måste man använda någon form antibiotikum i form av kapslar. Det kräver läkarbedömning och recept.  

Hur känner man igen rosacea?

Rosacea har flera olika drag. Den karaktäriseras av vidgade blodkärl i pannan, kinder, haka och på näsan. Det ger den typiska rodnaden som i mer uttalade fall också uppvisar knottror (papler) och varplitor (pustler) . Ofta finns en svidande och brännande sensation i området. 
Rosacea har felaktigt kallats ”vuxenacne”’ men har inget att göra med acne. 

Kan jag behandla rosacea själv?

Det finns ett flertal produkter som är lämpade för egenvård och som är anpassade för rosaceahy. Den ideala produkten ska dämpa rodnaden, inte irritera, inte torka ut. Det är viktigt att rengöra huden - men försiktigt, vanlig tvål t ex , kan torka ut och öka irritationen. En fettfri mjukgörare anpassad för rosaceahy är bäst, gärna kombinerad med en solskyddskräm dagtid under soliga perioder. 

Vad beror rosacea på?

Några helt säkerställda mekanismer finns inte , men man vet att upprepad solexponering kan bidra. Andra orsaker kan vara stress, alkohol, hettande mat. Man har också misstänkt att ett kvalster i huden, Demodex, kan finnas med som orsak till inflammationen.

Kan man använda smink?

Mineralbaserad make-up har visat sig fungera väl för rosaceahy. Gröntonade produkter gör rodnaden mindre synlig och det finns idag flera sådana att välja mellan.

Däremot ska man undvika starka substanser som kan irritera och inte heller bör man peela huden.

Rosaceahy kan vara torr i sig och då behövs balanserade återfuktare. Har man däremot fet rosaceahy måste man se upp med att inte torka ut alltför hårt.

Populära paket för Rosaceabehandling

Senaste inlägg om Rosacea

Populära produker för Rosaceabehandling