Ny hudvårdsserie i egen regi
Så här säger upphovsmännen bakom hudvårdsserien Quality in Skin – hudläkarna dr Hans Qvarner och dr Curt Skoglund: ” Genom åren har vi kommit att förstå vad patienterna anser vara de viktigaste egenskaperna hos hudvårdsprodukter . Förutom att de givetvis ska stärka och förbättra hudbarriären ska en mjukgörande lotion lätt gå in i huden och inte…
Läs merDuscha två gånger i veckan?
Forskare som studerar hudens naturliga barriär menar att dagligt duschande torkar ut huden och skadar därmed dess skydd mot bland annat infektioner. De naturliga fetterna försvinner och huden får svårt att behålla sin fysiologiska vattenhalt. Förutom risken för infektioner är torr hud en grogrund för klåda , irritation och i förlängningen eksem. Att enbart duscha…
Läs merBesvär av rosacea efter sommaren?
Rosacea är ju ett återkommande problem och efter sommaren kan solen ha givit uppblossning om man slarvat med solskydd och återfuktande. Om rodnad och irritation har tilltagit och huden kanske känns torr och sträv dessutom, är det kanske dags att förse sig med en lämplig uppsättning av dämpande och återfuktande produkter. Vi erbjuder färdiga paket…
Läs merD-vitamin – behövs tillskott?
Stor brist på solljus kan ge skadligt låga D-vitaminhalter med påverkan på skelett och kalciumnivåer i blodet. Allvarliga brister uppstår främst hos personer med heltäckande klädsel som sällan vistas ute och dessutom kanske har pigmenterad hud som begränsar UV-ljuset att tränga ned, eller har ensidig kost. Normal solexponering med bara armar och ansikte 20 minuter…
Läs merDyr hudvård bättre än billig?
I Svenska Dagbladet Perfect Guide av den 24 juli i år, intervjuas kemisten Pär Svahnberg på Kosmetik – och hygienföretagen. Han menar att det inte alltid är de dyraste preparaten som är de effektivaste. Många basingredienser av vilka man har god erfarenhet, kostar inte så mycket men fungerar väl så bra som många nylanserade. Vidare…
Läs merAtt tänka på vid acnebehandling
Nyligen rapporterades från en stor hudläkarkongress i USA (AAD) vikten av att behandla acnehud med anpassade preparat som läker hudbarriären som lätt skadas av acnebildningen och inte sällan också av uttorkande acnebehandlingar. Särskilt gäller detta vintertid då huden ofta blir torrare och acnen försämras. Välj återfuktande och mjukgörande geler och krämer som inte är för…
Läs merTorra, spruckna händer och fötter
I handflatorna och fotsulorna är huden lite annorlunda konstruerad. På dessa ställen finns inga talgkörtlar som smörjer huden, och det kan därför blir väldigt torrt, så torrt att huden spricker. Att använda fetare krämer som innehåller karbamid som är återfuktande eller salicylsyra som mjukar upp och fjällar av är oftast det bästa sättet att behandla.…
Läs merHur skall jag behandla förhårdnader i fotsulorna?
Förhårdnader i fotsulorna uppkommer som en reaktion på tryck och belastning. Överhuden stimuleras då att förtjockas som ett skydd för underliggande vävnader. Dessa faktorer kan elimineras genom att byta till rymligare skor eller att skaffa anpassade inlägg. Förhårdnaderna i sig kan sedan filas ned, helst efter ett fotbad och därefter smörjas. Beredningar med salicylsyra mjukar…
Läs merVad skall jag göra med min torra hårbotten?
Torr hårbotten är oftast ett uttryck för ett lindrigt hårbotteneksem men som inte orsakar klåda eller rodnad och visar sig oftast som torra hudflagor i håret (och på kragen!). Oftast kan man komma tillrätta med besvären med hjälp av ett mjällschampo som påverkar mängden av en jästsvamp-liknande mikroorganism (Malasezzia furfur) som anses bidra till besvären.…
Läs merVad gör man åt spruckna hälar/fötter?
Huden i fotsulorna och handflatorna saknar smörjande talgkörtlar. De blir därför lätt torra och spricker, ett stort problem för många. Det enda som hjälper och fungerar är att smörja mycket, gärna med en fetare kräm eller salva. Tips: smörj fötterna innan Du sätter på strumporna. Produkter som är är gjorda för händer och fötter är…
Läs merVad gör man med finnar på ryggen?
Orsaken till finnar på ryggen är den samma som för finnar i ansiktet. Se vår FAKTA-sektion. Lokalbehandlingen är densamma, i första hand pormaskupplösande preparat som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid. Problemet med ryggacne är att det kan vara svårt att komma åt att behandla. Ett annat är att förpackningarna oftast är anpassade till ansiktet och ganska små.…
Läs merÄr solskydd bra?
Ja, men bara om Du använder det på rätt sätt. Flera studier har visat att de som använder solskydd har färre solorsakade cellförändringar. Det fungerar som ett bra skydd för delar som inte skyddas av kläder när du exponeras för solen t. ex, vid utomhussporter, friluftsliv, arbete utomhus, trädgårdsskötsel och liknande. Däremot rekommenderas inte bruk…
Läs merUnderbara vårsol?
Nu efter vintern när dagarna får sol och blir längre, frestas man gärna att sola ohämmat. Många av oss är vinterbleka och extra känsliga för de tidiga vårstrålarna. När man är ute på de sköna vårpromenaderna, arbetar i trädgården eller i skidbackarna, eller varför inte på sjön, så bör man se till att ta på en…
Läs merTvål – fast eller flytande?
Tvål har funnits i många år och var ju ursprungligen en utfällning av tvålfetter med hjälp av lut. Användningen av tvål förbättrade hygienen betydligt i äldre tider och tvålarna blev med tiden alltmer raffinerade och parfymerade. Dock hade de egenskapen att inte bara lösa smuts utan kunde också torka ut huden. Senare tiders flytande tvål…
Läs merHudläkare Hans Qvarner om varför & hur vi ska skydda oss mot solens farliga strålar
VARFÖR SKYDDA SIG? Solljus består bl. a. av ultraviolett (UV) ljus. Det kortvågigare UV-B ger hudrodnad, ökar pigmenthalten och kan ge skador i cellernas arvsmassa. Långvågiga UV-A fördjupar befintligt pigment och ger ökad nedbrytning av bindväven i underhuden. Att vara brun kan ses som tilltalande och friskt, men alltmer uppmärksammas risken för tumörutveckling och påskyndat åldrande.…
Läs mer