FAKTA OM

Vad är eksem?

Eksem är ett vitt begrepp och det finns många varianter, men i strikt bemärkelse rör det sig om en inflammation i över- och underhud som ger rodnad, klåda och fjällning. Eksem kan bero av olika orsaker.

Vilka sorters eksem finns det och hur behandlas det?

Seborroiskt eksem (mjälleksem)

Kan debutera i tonåren och uppåt. Det syns som fet, rodnad, fjällning i hårbotten, ansiktet eller på bröstet. Orsaken är inte helt klarlagd , men bl. a hormonella faktorer och mikrober tros spela roll. Det går att behandla med milda cortisonpreparat och anpassade schampon för hårbotten, men återkommer till och från.

Nummulärt eksem (mynteksem)

Uppstår på basen av uttorkad hud och ter sig som torra, kliande fläckar , främst på armar och ben. Även där hjälper cortisonkräm och besvären kan förebyggas genom att använda återfuktande krämer efter bad och dusch.

Sammantaget

För alla typer av eksem gäller att, förutom receptbelagda preparat som cortisonkräm, regelbundet använda återfuktande och mjukgörande krämer för att hjälpa huden att läka och att återställa hudbarriären.

Atopiskt eksem (böjveckseksem)

Kommer ur en medfödd benägenhet att utveckla eksem ibland annat böjveck och en hud som lätt blir torr. Cortisonkrämer och återfuktande krämer är av vikt för behandlingen, men regelbunden användning av återfuktande krämer hjälper huden att bevara barriärfunktionen och kan förhindra nya skov av eksem. Besvären är oftast mest uttalade i barndomen.

Kontakteksem

Kan bero av irriterande och barriärskadande ämnen, till exempel i yrkeslivet eller hushållet och oftast på händerna. Skyddande och förebyggande krämer, förutom läkande cortisonkrämer är den gängse behandlingen. Förebyggs genom att undvika kontakt i görligaste mån och att skydda sig med handskar. Ibland kan allergier för olika ämnen ge samma symtom , till exempel nickel eller konserveringsmedel, och då på platsen för kontakt. Även där är det viktigt att undvika kontakt och det gäller livslångt.

Senaste inlägg om Eksem