Hudläkare Hans Qvarner om varför & hur vi ska skydda oss mot solens farliga strålar

VARFÖR SKYDDA SIG?

Solljus består bl. a. av ultraviolett (UV) ljus. Det kortvågigare UV-B ger hudrodnad, ökar pigmenthalten och kan ge skador i cellernas arvsmassa. Långvågiga UV-A fördjupar befintligt pigment och ger ökad nedbrytning av bindväven i underhuden. Att vara brun kan ses som tilltalande och friskt, men alltmer uppmärksammas risken för tumörutveckling och påskyndat åldrande. Antalet hudtumörer ökar ständigt och förekomsten av maligna melanom har femfaldigats från 1960 till 2010

VIKTIGT MED SKYDD!

Det är utan tvekan viktigt att skydda sig från de klart skadande effekterna av UV-ljuset. Detta gäller särskilt barn och personer med ljus hudtyp.  I första hand skall allt aktivt solande/solbadande undvikas – inte ens med solskydd. Bäst är att undvika direkt sol under tiden från sen förmiddag fram till 3-4-tiden på eftermiddagen. Att sitta i skuggan reducerar solbelastningen med 50 % och täckande kläder och hatt eller keps skyddar också i varierade grad.

Inga av dessa skyddsåtgärder försämrar kroppens förmåga till att bilda tillräckliga mängder D-vitamin.

Givetvis exponeras man ändå för direkt solljus under livets gång – vid utomhusarbete, friluftsliv, semesterresor till sydliga breddgrader, fjällvistelser m.m. Då är det oftast ansikte och händer som behöver skyddas och då är en bra solskyddskräm viktig.

En bra produkt har skydd för både UVA och UVB, är kosmetiskt behaglig och har en tillräckligt hög solskyddsfaktor (SPF – Sun/Sunburn Protecting Factor). Som allmänt skydd rekommenderas  SPF 30 och för Dig som behandlats för cellförändringar eller tumörer minst SPF 50. Effekten i solskyddskrämen ligger i att de tillsatta beståndsdelarna antingen absorberar UV-ljuset (kemiskt skydd) eller reflekterar det (fysikaliskt skydd).

Fysikaliskt skydd VS. Kemsikt skydd

Kemiskt solskydd

Ett kemiskt solskydd innehåller ethyl-4-aminobenzoate, PABA som absorberar solstrålarna i översta hudlagret och omintetgör dem. Solskydd med ett kemsikt filter är ofta lättflytande och icke kladdiga. Dessa lämnar heller ingen vit yta. Men, var noga med att smörja Dig ofta och mycket för ett fulländat skydd!

Fysikaliskt solskydd

Ett fysikaliskt solskydd är gjort på naturliga mineraler som titaniumdioxid, talkeller kaolinlera som reflekterar bort solstrålarna från huden. Solskyddet lägger sig som en hinna utanpå huden och ger en vit färg, vilket gör att du med lätthet ser vart du applicerat krämen. Ett solskydd med fysikaliskt skydd är att föredra när barn ska smörjas in. Detta för att vara säker på att inte någon del missas att smörjas in!

UVA  och UVB – Vad står förtoningarna för?

UVA-strålarna utgör 90 procent av solljuset och tränger djupt ner i huden. Dessa strålar bidrar till att Din hud blir torr, rynkig och åldrad i förtid. Vid för mycket UVA-strålning, utan skydd skadas hudens vävnad och kan ge upphov till cancer vid för stora mängder.

UVB-strålarna hjälper till att bygga upp ett skyddande pigment, gör huden tjockare och bildar det nyttiga D-vitaminet. Men det är samtidigt UVB som gör att du kan bränna dig. Dessa strålar kan också de ge cancer vid för stora mängder utan skydd.

Ut och njut av sommarvärmen, men gör det med försiktighet!

– Hans Qvarner, Hudläkare vid Stadion Läkarmottagning